(Hockey) Bitje

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bitje, ook wel bit of gebitsbeschermer genoemd, is een kunststof beschermhoes voor het gebit (de tanden en kiezen) en de kaak. Bitjes worden vaak van de kunststof ethyleenvinylacetaat gemaakt. Vooral bij hockey zijn ze zeer populair.  

Gebitsschade vormt een “irreversibel” trauma, een onomkeerbaar letsel. Een eenmaal afgebroken tand blijft altijd extra zorg vragen. Het is daarom van groot belang schade te voorkomen of te beperken. Mondbeschermers beschermen je tegen letsel aan tanden, lippen en tong. Maar ook tegen breuken en ontwrichting van je kaak. Een bitje speelt zelfs een rol bij het voorkomen van nekletsel en zelfs bewusteloosheid. Uit literatuuronderzoek blijkt dat het dragen van goed passende mondbeschermers bij veel contactsporten niet alleen dor schokabsorptie een beschermende werking op het gebit heeft, maar ook de kans op hersenletsel vermindert.

 
Een mondbeschermer dient zo comfortabel mogelijk te zitten. Individuele mondbeschermers worden in het algemeen als het meest comfortabel ervaren. Deze mondbeschermers hebben een betere pasvorm en hebben de minste invloed op de ademhaling en de spraak, helemaal bij mondbeschermers die door de tandarts zijn gemaakt.  
 
Bitjes kunnen door de tandarts op maat gemaakt worden. Er zijn ook standaard en voorgevormde bitjes. De voorgevormde bitjes kunnen op maat gemaakt worden door het materiaal eerst week te maken door verwarming. Deze worden zeer ontraden daar ze zeker niet de beste bescherming bieden.   
 
Bitjes worden bij verschillende sporten gebruikt, vooral bij vechtsporten zoals boksen, kickboksen, san shou en karate en andere contactsporten zoals ijshockey, rugby en American football, en in toenemende mate bij voetbal en waterpolo. Ook bij sporten als hockey en honkbal worden vaak bitjes gebruikt vanwege de harde ballen die bij deze sport gebruikt worden.   
 
Gebitsbeschermers worden tijdens het sporten over de tanden van de bovenkaak geplaatst. Wanneer tijdens het sporten een klap of bal op het gebit terecht komt, verdeelt de gebitsbeschermer de impuls over meerdere tanden.  

Bij het dragen van een bitje is de kans op schade aan het gebit tijdens het sporten aanzienlijk kleiner. En mocht er toch een tand losraken, dan zorgt het bitje dat deze niet kwijtraakt.  

In onze praktijk worden bitjes op maat gemaakt, die uit meerder lagen bestaan. Tussen deze lagen liggen nog een aantal extra kunstof reepjes die ervoor zorgen dat bij impact de kracht naar achteren worden geleid zodat er de minste kans op schade onstaat. De bitjes zijn in heel veel verschillende kleuren te verkrijgen.